Za sakurami do Janaky

Chceme se s vámi podělit o žážitky našich amerických kolegů z jejich cesty za kvetoucími sakurami. Každoroční oslavu jara ve znamení růžových kvítků třešní spojili s prozkoumáváním zajímavých zákoutí Tokia. Jak jinak než v sedle kol tokyobike.

Vloni na jaře jsme vyrazili na 10 790 km dlouhou cestu z New Yorku do Tokia, abychom prozkoumali své kořeny a oslavili květy sakur. Následující řádky vás provedou po našich nejoblíbenějších místech v poklidné Janace a dalších skrytých koutech Tokia, pro případ, že byste se rozhodli vydat v otiscích našich pneumatik až do dalekého Japonska. Doufejme, že si užijete jejich čtení minimálně tak, jako jsme si užili naši vyjížďku.

tokyobike rental yanaka

tokyobike Rentals Yanaka
Těžko budete hledat lepší způsob jak prozkoumat nové město, než ho projet na kole. Máte tak možnost zavítat na více míst, zachytit tolik rozlišných zvuků a vůní, vaše smysly se tak intenzivněji naladí na místní atmosféru.

tokyobike classic sport mini velo

Skvělým výchozím bodem cesty je proto půjčovna kol tokyobike Yanaka Rental Shop. Vyzvednete si kola k prohlídce čtvrti, kde je tokyobike doma. Navíc se můžete osvěžit vynikající kávou, japonským čajem, pivem nebo sake a občerstvit u baru vždy plného dobrot.

Janaka (谷中)
Jedna z mála tokiiských čtvrtí, které si doposud zachovávají atmosféru “shitamachi”, ducha starého Tokia. Celou čtvrtí se line nostalgická nálada a starobylý šarm. Janaka je v dochozí vzdálenosti od parku Ueno a nabízí odlišný pohled na Tokio než ostatní části této metropole.

Svatyně v Janace
Janacký hřbitov se svou rozlohou o více než sto tisíci metrech čtverečných je obklopen na šesti desítkami budhistckých svatyň. Žádné jiné chrámové město v Tokiu není podobně rozlehlé jako to zdejší. Jedná se totiž o jeden z mála regionů, které unikly bombardování za 2. světové války.

Mezinárodní knihovna dětské literatury
Zastávka v místě zasvěceném sbírce dětské literatury. V budově původně postavené v roce 1906 a zrenovované v roce 2002 prosluslým architektem Tadao Andem vzniká dokonalá souhra moderní architektury a historie.

Café Bach
Asi nejlepší kafe, které jsme na naší cestě měli. Upraženo přímo v tomto podniku, zaměřeném na “speciality coffee”.

Syuro
Ateliér Syuro a spojený obchod naleznete v Torigoe - čtvrti plné klasických tiskáren, továrniček na výrobu plechovek, prodejců látek a železářství. Řemeslníci a jejich rukodělná výroba zde zůstala zachována po staletí.

Lážně Scai
Po rozsáhlé rekonstrukci se v roce 1993 znovu otevřely 200 let staré veřejné lázně Kashiwayu. Budova s nezaměnitelně elegantní atmosférou, jenž dokresluje střecha z tradičních keramických tašek a vysoký komín dnes slouží jako jedinečný výstavní prostor. Nacházíme se v Janace, co by kamenem dohodil do tokyobike, v samém srdci umělecké zóny, blízko parku Ueno, kde sídlí mnohá muzea a školy umění.

Na kole v Tokiu
Japonci mají silnou komunitní kulturu. Když přijde na kola ve městech, je zde cítit vzájemná tolerance – čím více lidí jezdí po městě na kole, tím více lidé vnímají potřebu zlepšovat podmínky pro městskou cyklistiku.

Cafe de l'ambre
Tahle kavárna - jediná svého druhu - otevřela poprvé své dveře v roce 1948. Do své stávající lokality se sice přestěhovala v 70. letech 20. století, ale stále považuje za svůj domov čtvrť Ginza. Majiteli podniku je uctyhodných 100 let, stále praží kávu a my měli to štěstí, že jsme mohli dnes potkat.

Ginza
Čtvrť známá pro své luxusní obchody. Ginza je rovněž domovem nejkrásnějších ukázek tokijské moderní architektury. Naše oblíbená - Maison Hérmes, byla postavena mezi lety 1998 a 2001 a navrhoval ji Renzo Piano.

Milonga Nueva
Ukrytá v malé uličce v Jimbocho tahle krásná retro kavárna vás naladí na staré tóny tanga a potěší takovými lahůdkami, jako jsou Kilimanjaro coffee nebo výběr piv z celého světa. Poskytuje dokonalé útočiště pro chvilku klidu, prohlédnutí fotek a přátelskou konverzaci u místních pochoutek.

Knihkupectví Komiyama
Ráj starých knih, fotek a současného umění. Tenhle 4 patrový obchod si rozhodně nenechte ve čtvrti Jimbocho ujít. Pokud zrovna sháníte dárek, kterým hodláte oslnit, můžete pořídit originál fotografie Farewell od Daido Moriyama za uctyhodných ¥216 000,- (cca Kč 49 000,-)

Postalco
Dalších z oblíbených značek příznivců tokyobike - obchod Postalco ve čtvrti Shibuya. Potkáte se zde s Mikem Abelsonem, který založil podnik společně se svou manželkou Yuri.

Tatemichiya
Tahle punková izakaya hospoda ve čtvrti Daikanyama může těžko být víc zábavná, i kdyby se sebevíc snažila. Dokonce slavný Yoshitomo Nara spojil s tímto místem své jméno - schválně, zajděte ke stolkům úplně dozadu v přízemí baru a prohlédněte si ilustrace, které zde vytvořil.

U Ivy
Ivy najdete v Daikanyamě, jedné z našich oblíbených tokijských čtvrtí. Připraví vám zde nejlepší tokijské lívance – pochoutku, které miluje celé Japonsko. Odsud se můžete vydat do knihkupectví Tsutaya, kromě široké nabídky časopisů, hudebních nosičů apod. zde naleznete tichou kavárnu Anjin – ideální pro případ, že potřebujete vyřídit neodkladné pracovní záležitosti.

Ganchan
Chcete ochutnat Yakitori (japonský kuřecí špíz)? Vyražte do čtvrti Roppongi do tohoto tradičního podniku se skvělou nabídkou piv, saké a právě něuvěřitelně lahodného kuřecího.

Nakameguro
Čtrvť Nakameguro je domovem 3 tokijským obchodům tokyobike a je velmi populární pro butikové kavárny a obchody, takový tokijský Karlín (pozn. tokyobike Praha). V době jarního festivalu Sakur je podél řeky Meguro něuvěřitelně živo, což jsme měli to štěstí zažít na vlastní oči.

Svatyně Meiji
Svatyně Meiji (明治神宮, Meiji Jingū) je zasvěcena božskému duchu císaře Meiji a jeho choti císařovně Shoken Svatyně padla za oběť druhé světové válce, aby byla krátce na to obnovena. Svatyně a přilehlý park Yoyogi tvoří rozlehlou zalesněnou oázu v hustě zabydleném městě a hostí jednu z největších oslav kvetoucích sakur v Tokiu.

Poděkování našim průvodcům
Nikdy bychom nebyli schopni prozkoumat Tokio do takové hloubky bez velmi speciálních průvodců. Velké díky náleží naší japonské rodině tokyobike za pohostinnost v Janace a zapůjčení kol na projížďky po okolí. O to větší dík míří Ichiro Kanaiovi, zakladateli tokyobike, za jeho drahocenný čas, který nám věnoval při provázení po téhle úžasné čtvrti. Na Instagramu můžete sledovat účty @tokyobike_jp a @tokyobikerentals.
Díky patří take drahému příteli Curtisovi Christophersenovi za prohlídku jeho oblíbených knihkupectví, kaváren a restaurací. Jeho cesty můžete sledovat na @crtzmo.
V neposlední řadě srdečné díky talentovaným Stefaan duPont a Sarah Murphy z Miles & Miles. Tihle dva se zastavili napůl cesty na své velké výpravě, aby se k nám přidali a naše projížďky Tokiem zaznamenali na fotografiích, které zde vidíte.

Za náš pražský tým ještě připojujeme poděkování kolegům z tokyobike.us. Jejich původní článek naleznete zde